Retro All Star
Facts, Sneakers, Νέα

Sneakers. Τελικά… η ιστορία επαναλαμβάνεται

Τα sneakers, δημοφιλή σήμερα, όχι μόνο στους αθλητικούς χώρους, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μόδας.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, οι άνθρωποι φορούσαν παπούτσια με λαστιχένια σόλα που ονομάζονταν plimsolls έχοντας μια λίγο άτεχνη μορφή αφού δεν ξεχώριζε το δεξί από το αριστερό πόδι.

Το 1892 η αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής ελαστικών Goodyear ξεκίνησε τη παραγωγή παπουτσιών με βάση το επεξεργασμένο λάστιχο. Ύστερα από αρκετές δοκιμές κατέληξε στην ονομασία Keds ως την πιο ενδεδειγμένη. Από το 1917 τα πάνινα αυτά παπούτσια άρχισαν να παράγονται μαζικά και ονομάστηκαν sneakers. Από την αγγλική λέξη “sneak”, που σημαίνει ότι μπορείς να πλησιάσεις κάποιον αθόρυβα. Την ίδια χρονιά o Marquis M. Converse προωθεί για πρώτη φορά το πρώτο εξειδικευμένο παπούτσι για το basket. Το γνωστό σε όλους μας Converse All Star. To συγκεκριμένο μοντέλο sneakers έχει κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις μέχρι σήμερα.

Τα sneakers με την πάροδο του χρόνου

Τα αθλητικά παπούτσια έγιναν παγκοσμίως γνωστά όταν ο Adi Dassler δημιούργησε ένα ζευγάρι δίνοντας τα το όνομα του: Adi-Das. Tο 1924 ιδρύθηκε η εταιρεία Adidas, η μάρκα αυτή έγινε η πιο διάσημη στο χώρο των αθλητικών παπουτσιών. Γνωστοί αθλητές της εποχής εκείνης την εμπιστεύτηκαν. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα τα sneakers φορέθηκαν ως επί το πλείστον για αθλητικές δραστηριότητες. Εκείνη την περίοδο έχουμε την εμφάνιση εταιρειών που εισήγαγαν πρωτοποριακές τεχνολογίες στο νέο αυτό προϊόν όπως η Puma. Τα αθλητικά παπούτσια (αποκλειστικά για ποδόσφαιρο) Puma, δοκιμάζει για πρώτη φορά το 1948 η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δυτικής Γερμανίας.

adidas stan smith box retro

Η καθημερινή χρήση των αθλητικών παπουτσιών είναι ένα φαινόμενο σχετικά πρόσφατο στην ανθρώπινη ιστορία. Η βιομηχανική επανάσταση, με τις νέες μεθόδους εργασίας (γραμμή παραγωγής – εργοστάσια) και τα νέα υλικά, έκανε εφικτή τη μαζική κατασκευή οικονομικών παπουτσιών. Εμφανίστηκε έτσι μια γενιά νέων καταναλωτών πρόθυμη να πειραματιστεί με το styling  λίγο παραπάνω.

Επανάσταση με αιτία

Η νέα αυτή τάση ξεκίνησε διστακτικά στις αρχές του αιώνα που πέρασε. Επεκτάθηκε όμως δυναμικά τη δεκαετία του ’30 και με τη βοήθεια του Hollywood αμέσως μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο καθιερώθηκε στη συνείδηση των νέων της εποχής. Μετά τη δεκαετία του ’50 τα sneakers άρχισαν να αποτελούν προϊόν καθημερινής χρήσης για όλο και περισσότερο κόσμο. Αποκορύφωμα αυτής της περιόδου είναι η περίφημη φωτογραφία του James Dean φορώντας το Levi’s jean, ένα λευκό t-shirt και τα sneakers της εποχής.

Sneakers παντού!

nike boston box retro 1977Η έμφαση δίνεται πλέον στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στην αποτελεσματικότερη προώθηση μέσα από τον κόσμο του αθλητισμού. Έτσι ιδρύεται το 1964 μια καινούρια εταιρεία, η Blue Ribbon Sports (BRS). Στόχος της είναι η κατασκευή οικονομικών αθλητικών παπουτσιών σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες. Αργότερα, το 1968, μετονομάζεται σε NIKE και προωθεί πρωτοποριακά μοντέλα sneakers τα οποία θα γίνουν κλασσικά, όπως το Nike Waffle Trainer 1974 (το μοντέλο αυτό γεννήθηκε σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί το ελαφρύτερο παπούτσι τρεξίματος όλων των εποχών). Επίσης το μοντέλο Nike Tailwind είναι άξιο αναφοράς διότι είναι το πρώτο παπούτσι με αερόσολα.

 

Ένας θρύλος γεννήθηκε

Ο Michael Jordan κυριάρχησε σαν το απόλυτο icon μέσω του οποίου προωθήθηκε περισσότερο από ποτέ το πρότυπο του αθλητικού παπουτσιού. Το συγκεκριμένο μοντέλο Nike Air Jordan είναι τα πιο διάσημα sneakers που έγιναν ποτέ.

Διαβάστε για την ιστορία των sneakers στο theconversation.com εδώ: The history of sneakers: from commodity to cultural icon

Με την πάροδο των χρόνων, εταιρείες όπως η Adidas, Nike, Puma, Converse, Reebok και άλλες πολλές ανταγωνίστηκαν μεταξύ τους και άλλαξαν τον τρόπο που υφίστανται πλέον τα sneakers. Το κατάφεραν εισάγοντας νέες τεχνολογίες, νέα υλικά σε έντονα χρώματα και προσθέτοντας επιπλέον καινοτομίες.

Τα sneakers πλέον, δεν είναι μόνο για άθληση αλλά αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ μόδας για κάθε ηλικία και φύλο. Η ιστορία τους χτίστηκε πάνω σε αθλητές, καλλιτέχνες και fashion icons που φορώντας τα, άφησαν εποχή και αποτέλεσαν σταθμό στην urban κουλτούρα και στις στιλιστικές απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Βρες τώρα τα sneakers που σου ταιριάζουν στο Sneakerstown.gr.

Δες στο παρακάτω βίντεο τα 20 δημοφιλέστερα sneakers.

Related Posts