Reebok Classics
Facts, Fashion, Lifestyle, Sneakers, Streetwear

Reebok Classics: το αθλητικό στυλ που έγινε lifestyle επιλογή

Τα Reebok Classics είναι μια συλλογή από κλασικά sneakers που αποτέλεσαν σταθμό στην αποδοχή των αθλητικών παπουτσιών ως lifestyle επιλογών.

Reebok Classics

Η Reebok στην μεγάλη ιστορία της, στόχευε διαρκώς στην εισαγωγή νέων trends που θα μεταμόρφωναν την βιομηχανία αθλητικών παπουτσιών και θα ενθάρρυναν την αποδοχή τους ως street και casual wear.

Θέλοντας να ευχαριστήσει τους fans του ρετρό στυλ της, η εταιρεία επανακυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια πολλά από τα κλασικά της μοντέλα κάτω από το sub-brand Reebok Classics. Πρόκειται για μια σειρά συλλογών αθλητικών παπουτσιών που έγιναν δημοφιλή ως casual wear. Η ιστορία τους ξεκινά το 1982 και συνεχίζεται, μέσα από συνεχείς καινοτομίες και νέες τεχνολογίες, για δεκαετίες. 

Franchise 5: Η αρχή των Reebok Classics

Η ονομασία Franchise 5 δόθηκε για τα Freestyle, Ex-O-Fit, Classic Leather, Newport Classic και Workout.

 • Reebok Freestyle και Freestyle Hi

Freestyle Hi

Η Reebok το 1982 έκανε μια κίνηση-σταθμό στην ιστορία των sneakers κυκλοφορώντας το Freestyle, το πρώτο αθλητικό παπούτσι για γυναίκες. Σκοπός ήταν να τις ενθαρρύνει να συμμετάσχουν περισσότερο στον αθλητισμό και ειδικά στο νέο τότε είδος γυμναστικής, το aerobic dance. Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το Freestyle Hi που μέχρι το 1984 έφερνε πάνω από το 50% των πωλήσεων της εταιρείας. Η δημοτικότητα του Freestyle κορυφώθηκε το 1986, ενώ τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν αρκετές εκδοχές του σε Hi και Lo μορφή και σε διάφορα χρώματα.

Η pop culture που αντιπροσωπευόταν από το Freestyle συνεχίστηκε και την επόμενη δεκαετία χάρη στην Νέα Υόρκη, της οποίας οι κάτοικοι αγαπούν το περπάτημα και τα sneakers. Το nickname 5411 που του αποδόθηκε λόγω της τιμής του στην Νέα Υόρκη ($54,11), σε συνδυασμό με την αναφορά του 5411 σε στίχους διάσημων rappers όπως οι Redman και DMX, συνέβαλαν στην διατήρηση της κουλτούρας του.

Το 2012 το Freestyle Hi επανακυκλοφόρησε, βρίσκοντας ζωή για μια ακόμη γενιά influencers και πρωτοπόρων. Σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, συνεχίζει να αντιπροσωπεύει το σύγχρονο μείγμα hip-hop και υψηλής μόδας, streetwear και statement style.

 • Reebok Ex-O-Fit

Ex-O-Fit

Σπάνια στην ιστορία των sneakers ένα γυναικείο παπούτσι οδήγησε στην κυκλοφορία του αντίστοιχου ανδρικού, αλλά με το Freestyle τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το 1983 κυκλοφόρησε η ανδρική εκδοχή του, το Ex-O-Fit. Αυτά τα Reebok αντιπροσώπευαν μια αλλαγή στον τρόπο που η κοινωνία αντιλαμβανόταν την καλή φυσική κατάσταση και την υγεία και κυκλοφόρησαν σε πολλές εκδοχές τα επόμενα χρόνια.

Η επανακυκλοφορία του Ex-O-Fit σε ρετρό συλλογές ξεκίνησε από το 2013, με συνεργασίες της Reebok Classics με διάσημους καλλιτέχνες.

 • Reebok Classic Leather

Reebok Advertisement "You've Arrived" Classic Leather

Το 1983, η Reebok κυκλοφόρησε το Classic Leather, ένα unisex δερμάτινο παπούτσι για τρέξιμο. Το μοντέλο αυτό έγινε δημοφιλές ως casual wear επιλογή λόγω του απλού σχεδιασμού του και του δερμάτινου πάνω μέρους του. Τα στοιχεία αυτά καθόρισαν ένα μοναδικό στυλ για ανθρώπους που ήθελαν να αθλούνται με in fashion παπούτσια, εγκαθιδρύοντας μια πρώιμη κουλτούρα streetwear.

Κατά τη μετάβαση στα 90s, το Classic Leather έγινε σύμβολο για το συνειδητό στυλ, κυρίως στην εκδοχή του από λευκό δέρμα. Ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Classic Leather συνέπεσε με τις ανερχόμενες μουσικές σκηνές garage και dance στα τέλη της δεκαετίας και έγινε το must have sneaker.

Το Classic Leather επανακυκλοφόρησε από το 2013, με συνεργασίες με διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Travi$ Scott, η Ariana Grande και το μοντέλο Gigi Hadid. Μέχρι σήμερα αποτελεί έναν κλασικό καμβά για τα pop και subcultural κινήματα, με αποτέλεσμα να γίνει ένα sneaker που δεν θα είναι ποτέ εκτός μόδας και στυλ.

 • Reebok Newport Classic (NPC)

NPC Newport Classic

Το 1985 η Reebok κυκλοφόρησε το Newport Classic (αργότερα γνωστό ως NPC). Έγινε πολύ δημοφιλές, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του μαλακού δέρματος και των καθαρών γραμμών. Εκδόθηκε μόνο σε δύο χρώματα: κλασικό λευκό και μπεζ. 

Το Newport Classic επέκτεινε την αυθεντική αισθητική του Reebok στα γήπεδα τένις. Τα αστέρια της εποχής, Boris Becker και John McEnroe, έκαναν διάσημα τα παπούτσια ως casual wear. Οι κώδικες στυλ του τένις απαιτούσαν ένα επίπεδο μινιμαλισμού που μόνο η Reebok γνώριζε.

Από το 2000, η Reebok επανακυκλοφορεί το Newport Classic ως μέρος διάφορων retro συλλογών της Reebok.

 • Reebok Workout και Workout Plus

Reebok Advertisement "It can do everything you can" Workout

Το 1985, το Workout ξεκίνησε ως παπούτσι cross-training, καθώς προοριζόταν για γυμναστική αλλά και για όλα τα είδη άσκησης, όπως άσκηση με βάρη και τζόκινγκ. Παρόλα αυτά, η απλή εμφάνιση του το έκανε δημοφιλές ως casual wear. Από την δεκαετία του ‘80 συνεχίζει να επανακυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, χρώματα και υλικά.

Το Workout Plus είναι μια νεότερη έκδοση του αρχικού μοντέλου που κυκλοφόρησε το 1986 και προοριζόταν για το γυμναστήριο. Ο απλός σχεδιασμός το έκανε εύκολα αναγνωρίσιμο και ταυτόχρονα πολύ άνετο.

Συνήθως κυκλοφορεί σε μονόχρωμες εκδοχές και σε διάφορες retro συλλογές, και είναι πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη. Το 2012 γιορτάστηκε η 25η επέτειος από την κυκλοφορία του Workout.

Reebok Club C: Τα διαχρονικά sneakers

Το Reebok Club C είναι ένα μέλος των Reebok Classics που συνεχίζει να επανακυκλοφορεί δεκαετίες μετά την αρχική του κυκλοφορία.

Club C 85

Το Club C (Champion) κυκλοφόρησε το 1985 ως νέα έκδοση του Revenge Plus και ευνοήθηκε από την τάση του aerobic dance όπως ευνοήθηκε και το Freestyle. Την εποχή εκείνη, η Reebok ξεπέρασε την Nike σε μέγεθος και πωλήσεις. Ο σχεδιασμός του Club C περιλάμβανε το λογότυπο της Reebok παράλληλα με τη βρετανική σημαία, παρόλο που η Reebok είχε αποκτηθεί από τον Αμερικανό επενδυτή Paul Fireman.

Το Club C δεν είχε το πλεονέκτημα της συνεργασίας με εξέχοντες αθλητές όπως ο Stan Smith της Adidas ή ο John McEnroe της Nike, αλλά τα τελευταία χρόνια παίρνει τελικά τη λάμψη που του αξίζει. Ενώ η διαχρονική σχεδίαση του Club C αποσύρθηκε από τα ράφια για σύντομο χρονικό διάστημα, επανεμφανίστηκε πρόσφατα με νέες κυκλοφορίες καθώς και συνεργασίες όπως με το μοντέλο Gigi Hadid και την Cardi B.

Διάβασε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την Reebok εδώ: “8 Pumped Up Facts About Reebok”

Reebok Classics Retro Running: Όταν το τρέξιμο συνάντησε το casual wear 

Στις συλλογές Retro Running περιλαμβάνονται τα GL 6000, Ventilator και DMX Run.

 • Reebok GL 6000

Reebok Advertisement "The GL 6000"

Το GL 6000 κυκλοφόρησε το 1985 ως παπούτσι για τρέξιμο και προπόνηση με κύριο χαρακτηριστικό το cushioning, μια πρωτοποριακή τεχνολογία εκείνα τα χρόνια. Παρά το σχετικά απλό look, ήταν γεμάτο καινοτομίες.

Μετά την αρχική κυκλοφορία του, παρέμεινε στο αρχείο της Reebok μέχρι το 2000, όταν υπήρξε μια περιορισμένη επανέκδοση. Επανεμφανίστηκε σε περιορισμένα κομμάτια το 2010, στα 25α γενέθλιά του. Το 2013 επανακυκλοφόρησε με μια παρόμοια με την αρχική έκδοση για να τιμήσει την ιστορία του παπουτσιού και να απεικονίσει τη διαχρονική του απήχηση.

 • Reebok Ventilator και Ventilator Supreme

Ventilator

Το 1990, σε μια εποχή της ιστορίας της Reebok που θα μπορούσε να θεωρηθεί η χρυσή εποχή του σχεδιασμού και της καινοτομίας, κυκλοφόρησε το Ventilator, ένα ελαφρύ, εύκαμπτο παπούτσι για τρέξιμο, σε έντονα χρώματα. Η ευελιξία του Ventilator και η δυνατότητά του να «αναπνέει» με πλευρικά panels για την προώθηση της ροής του αέρα, έκαναν το παπούτσι δημοφιλές τόσο σε αθλητές όσο και ως casual wear. Ένα χρόνο μετά, κυκλοφόρησε το Ventilator Supreme ως συνέχεια του αρχικού παπουτσιού. 

Η Reebok εξακολούθησε να κυκλοφορεί το Ventilator σε διάφορα στυλ και συλλογές περιορισμένης έκδοσης. Το 2015, στην 25η επέτειο του Ventilator, κυκλοφόρησαν διάφορες εκδόσεις του σε συνεργασίες με διάσημους όπως τον Kendrick Lamar.

 • Reebok DMX Run

DMX Run

Το DMX Run κυκλοφόρησε το 1997 και αυτοανακηρύχθηκε ως “το καλύτερο παπούτσι για τρέξιμο στην ιστορία του κόσμου”. Με την τεχνολογία Air ήδη χρησιμοποιούμενη από την Nike, η Reebok έπρεπε να κάνει κάτι αντίστοιχο. Το DMX Run έκανε ντεμπούτο στην τεχνολογία DMX της Reebok, ένα σύστημα στο οποίο ο αέρας περνάει μέσα από συνδεδεμένα pods και απελευθερώνει ενέργεια. Με το Hexalite στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και το DMX προς το τέλος της, η Reebok μεταμόρφωσε την κατηγορία τρεξίματος με δύο καινοτόμα συστήματα.

Το DMX Run επανήλθε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2012 με νέο εξελιγμένο μοντέλο. Το 2017 με αφορμή την 20ή επέτειο από την αρχική έκδοση, το DMX Run 10 επανακυκλοφόρησε με ambassador τον Gucci Mane.

Reebok Classics Retro Basketball: Από τον Shaquille O’Neal στον Allen Iverson

Στις συλλογές Retro Basketball περιλαμβάνονται τα Pump, Shaq Attaq, Kamikaze, Shaqnosis, Question και Answer. 

 • Reebok Pump

Reebok Advertisement "Pump it up" Pump

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η Reebok εισήγαγε την πιο δημοφιλή ως τότε τεχνολογία στα αθλητικά παπούτσια, την Pump. Το Pump κυκλοφόρησε το 1989 ως το πρώτο παπούτσι που διαθέτει εσωτερικό μηχανισμό εμφύσησης σχεδιασμένο να παρέχει προσαρμοσμένη εφαρμογή. Σε μια τετραετή περίοδο πουλήθηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως.

Το Pump σύντομα χρησιμοποιήθηκε σε μια ποικιλία αθλημάτων, από τον παγκόσμιο πρωταθλητή τένις Michael Chang και τον Boomer Esiason που το διέδωσε στο ποδόσφαιρο, σε παπούτσια για τρέξιμο και παπούτσια γκολφ. Η Reebok με το Pump αύξησε το μερίδιό της στην αγορά κατά 2% και παρήγαγε μια σειρά εκδόσεων, με πιο χαρακτηριστική την Insta Pump.

Η τεχνολογία Pump συνδυάστηκε με άλλες δημοφιλείς τεχνολογίες της Reebok, όπως η Hexalite και η DMX. Αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιήθηκαν σε όλα τα παπούτσια για αθλητές της Reebok στη δεκαετία του ’90, όπως τους Frank Thomas, Allen Iverson και Venus WilliamsΤο Pump δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται και να επανακυκλοφορεί σε ποικιλία σύγχρονων και ρετρό στυλ.

 • Reebok Shaq Attaq

Shaq Attaq

Την σεζόν NBA 1992-1993, κυκλοφόρησε το Shaq Attaq. Ήταν το πρώτο παπούτσι με υπογραφή του διάσημου παίκτη του NBA Shaquille O’Neal και το πρώτο επίσημο παπούτσι για αθλητή της Reebok. Είχε την τεχνολογία Pump και κυκλοφόρησε σε άσπρη και μαύρη έκδοση με το Dunkman logo. Γρήγορα έγινε δημοφιλές επειδή παρουσιάστηκε σε κάρτες μπάσκετ, βιντεοπαιχνίδια, διαφημίσεις Pepsi και ταινίες.

Η συνεργασία του O’Neal με την Reebok σταμάτησε το 1998 και μέχρι τότε τα Shaq Attack δεν είχαν επανέκδοση. Οι ρετρό εκδόσεις του Shaq Attaq κυκλοφόρησαν από το 2013, μετά την επιστροφή του O’Neal στην Reebok.

 • Reebok Kamikaze

Kamikaze

Η σειρά υπογραφής του παίκτη του NBA Shawn Kemp, Kamikaze I, ξεκίνησε τη σεζόν 1994-1995. Το Kamikaze I είχε πολύ μικρό λογότυπο και δυναμικό σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας το Hexalite της Reebok, μια τεχνολογία που παρέχει ένα απαράμιλλο επίπεδο άνεσης. Την επόμενη σεζόν, 1995-1996, η Reebok κυκλοφόρησε τα Kamikaze II με τα οποία ο Shawn Kemp έφτασε στους τελικούς του NBA.

Τα μοντέλα Kamikaze ήρθαν ξανά στο προσκήνιο το 2011 ως μέρος συνεργασίας της Reebok με τον Swizz Beatz που άνοιξε νέες πόρτες σε μια νέα συλλογή με ρετρό / lifestyle υποδήματα. Το Kamikaze II επανακυκλοφόρησε το 2013 και το Kamikaze I το 2014. Από τότε, έχουν γίνει αρκετές επανακυκλοφορίες του μοντέλου.

 • Reebok Shaqnosis

Reebok Shaqnosis with Shaquille O'Neal and Will Smith

Το Shaqnosis κυκλοφόρησε το 1995, με έναν μοναδικό σχεδιασμό ειδικά για τον Shaquille O’Neal. Το «υπνωτιστικό» πάνω μέρος του ήταν φουτουριστικό από άποψη στυλ, αλλά δεν απογοήτευσε ούτε από άποψη τεχνολογίας, καθώς είχε την τεχνολογία Hexalite cushioning που απορροφούσε τους κραδασμούς. Το παπούτσι φορούσε ο Will Smith στην ταινία Men In Black το 1997.

Το Shaqnosis δεν είχε αλλάξει ποτέ για 18 χρόνια, οπότε η μόνη κυκλοφορία του ήταν το αρχικό του ντεμπούτο το 1995. Η κυκλοφορία του 2013, Shaqnosis OG, ήταν ένα ακριβές αντίγραφο του παλαιότερου του, που περιέχει όλα τα ίδια χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες. Με την τολμηρή του εμφάνιση, το Shaqnosis ήταν ένα ρίσκο που τελικά μετατράπηκε σε iconic sneaker.

 • Reebok Question και Answer

Allen Iverson with Reebok Question

Η συλλογή Reebok Classics με υπογραφή του NBA star Allen Iverson αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή παπουτσιών μπάσκετ στην ιστορία.

Το 1996, κυκλοφόρησε το Question, το παπούτσι του νέου τότε παίκτη του NBA. Έγινε δημοφιλές επειδή ήταν ευκολοφόρετο με τεχνολογία Hexalite και επιπλέον λόγω της fan-base του Iverson. Με την κυκλοφορία του, αύξησε κατακόρυφα τις πωλήσεις για την Reebok και έδωσε στον Iverson ένα συμβόλαιο διάρκειας ζωής. Αξιοσημείωτο είναι πως και άλλοι παίκτες του NBA φόρεσαν τα Question, με χαρακτηριστικά ονόματα τους Kobe Bryant, Yao Ming και LeBron James. Τα επόμενα χρόνια και μέχρι πρόσφατα υπήρξαν πολλές επανεκδόσεις του.

Ένα χρόνο μετά το Question, κυκλοφόρησε το Answer I, με χαρακτηριστικά στοιχεία τα κρυμμένα κορδόνια, την ενδιάμεση σόλα Series 2000 και το ορατό DMX cushioning. Ακολούθησε μια σειρά από επανεκδόσεις μέχρι το 2009. 

Δες κάποιες από τις γνωστότερες συνεργασίες της Reebok εδώ:  “The 5 hottest Reebok’s collaborations”

Reebok Classics Insta Pump Fury: Τα sneakers με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό

Insta Pump Fury

Το Insta Pump Fury κυκλοφόρησε το 1994, ήταν χωρίς κορδόνια και περιλάμβανε τις τεχνολογίες Pump Hexalite και Graphlite. Θεωρήθηκε ένα «άσχημο» παπούτσι, αλλά παράλληλα και ένα απόλυτο προϊόν που άλλαξε τα δεδομένα στα παπούτσια τρεξίματος. Ο Steve Tyler φορούσε το παπούτσι κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στα βραβεία MTV Video Music Awards του 1994.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, το Insta Pump Fury έγινε ιδιαίτερα διαδεδομένο σε Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα. Το παπούτσι από τότε έχει λάβει πολλές επανεκδόσεις και νέες γραμμές χρωμάτων. Στην 20ή επέτειο από την αρχική του κυκλοφορία, το 2014, κυκλοφόρησε 33 νέες χρωματιστές επανεκδόσεις.

Βρες τώρα τα Reebok Classics που σου ταιριάζουν στο Sneakerstown.gr.

Related Posts